INSPECTORATUL TERITORIAL DE MUNCĂ
BISTRIŢA-NĂSĂUD

Meniu

Aici incepe....
Adrese, telefoane, conducere...
Aplicatii comision, Registru de Evidenta a Salariatilor etc...
Informatii privind executarea silita a debitorilor ITM
Aici gasiti informatii despre concursurile organizate pentru ocuparea posturilor vacante din cadrul ITM
Comunicate de presa, rapoarte anuale, semestriale, informatii de presa
Declaratiile de avere si de interese ale functionarilor publici din ITM Bistrita
Sectiune unde puteti gasi raspunsuri la intrebarile dvs in ce priveste activitatea ITM


ATENTIE !!!!
Lista debitorilor


PROGRAM CU PUBLICUL
LUNI          8.00 - 14.00
MARTI        8.00 - 14.00
MIERCURI  8.00 - 16.00
JOI             8.00 - 14.00
VINERI       8.00 - 14.00


ITM BISTRITA-NASAUD
BISTRITA,C.R. VIVU, 60-64
R.M.:tel./fax 0263/235055;235054;217711 S.S.M.:tel./fax 0263/213261
Cod IBAN: RO65TREZ1015032XXX006458
Posta electronica


Site realizat de Inspectoratul Teritorial de Munca Bistrita-Nasaud

Webmaster: Gavril Pop

Ne cerem scuze, aceasta sectiune nu functioneaza momentan!!!
Numele:
Prenumele:
Localitate:
Angajator:
Functia:
Intrebare


Raspunsurile la intrebarile dumneavoastra le gasiti aici.

Vom incerca sa folosim acest mijloc de comunicare pentru a pentru a veni in sprijinul problemelor intampinate de dumneavoastra in legatura cu institutia noastra. Asteptam intrebarile dumneavoastra, intrebari care pot fi legate atat de Relatiile de Munca, Sanatate si Securitate in Munca, cat si intrebari legate de aplicatiile folosite de ITM.
ATENTIE!!! NU DEPUNETI SESIZARI PRIN INTERMEDIUL ACESTUI FORMULAR!
ATENTIE!!! Va rugam sa nu mai adresati, prin intermediul acestei sectiuni, solicitari privitoare la calitatea de angajat. Aceste informatii se pot obtine foarte usor de la Compartimentul Resurse Umane din cadrul societatii in care va desfasurati activitatea. Va multumim! raspunde

26.07.2007; BARTA DANUT, BISTRITA, Angajator: SC MONADAN BARTA SRL, DIRECTOR GENERAL
Intrebare: REGISTRUL GENERAL DE EVIDENTA A SALARIATILOR SE POATE TRANSMITE IN FORMAT WORD?

Raspuns: Registrul General de Evidenta al Salariatilor se poate transmite DOAR in format .xml (POP GAVRIL - responsabil IT)
30.07.2007; MOLDOVAN FLORIN , BISTRITA, STUDENT
Intrebare: Buna, as dori ceva informatii despre unde se afla institutile competente in care sa imi depun actele in vederea eliberari carti de munca precum si informatii despre actele necesare pentru aceasta. Va multumesc anticipat.

Raspuns: Referitor la informatiile solicitate de dvs. va comunicam faptul ca pentru a primii un raspuns corect din partea noastra avem nevoie de mai multe informatii , respectiv nu ne-ati specificat societatea unde ati avut ultimul loc de munca deoarece aceasta avea obligatia sa va înmaneze o dispozitie de încetare a activitatii potrivit art. 40/c/h din L.53/2003 în baza careia puteati sa va ridicati carnetul de munca completat la zi de la institutia noastra. În caz contrar va recomandam sa va adresati cu o cerere scrisa institutiei noastre prin care sa solicitati eliberarea carnetului de munca completat la zi.(HARAPASCU IOAN - consilier juridic)
03.08.2007; LACATUS DANIEL, NASAUD, OPERATOR PC
Intrebare: CE POT FACE DACA AM FOST TIMP DE UN AN ANGAJAT FARA CONTRACT DE MUNCA?REPARAT CALCULATOARE VADNUT CALCULATOARE ACTE FACUTE DE MINE???CE POT FACE ?SI MAI RAU AM FOST DAT AFARA FARA NICI UN MOTIV INTEMEIAT!!

Raspuns: Ca raspuns la întrebarile dvs. adresate institutiei noastre va comunicam urmatoarele: datorita faptului ca ati acceptat ca un an de zile sa prestati activitate remunerata fara a avea încheiat un contract individual de munca trebuie sa va asumati toate consecintele întrucat nu puteti beneficia de nici un drept ce rezida din încheierea unui contract individual de munca. De altfel va puteti adresa instantei de judecata competente cu o plangere scrisa si potrivit art. 16/2 coroborat cu prevederile art.281 din L. 53/2003 , sa cereti înscrierea în carnetul de munca a perioadei prestate la societatea respectiva folosindu-va de toate mijloacele de proba. De asemenea va puteti adresa si institutiei noastre cu o sesizare scrisa prin care sa aratati toate aspectele sesizate de dvs. si toate elementele de identificare a societatii în cauza. (HARAPASCU IOAN - consilier juridic)
16.10.2007; MURESAN RALUCA, ECONOMIST, CLUJ-NAPOCA
Intrebare: 1) Este obligatorie acordarea sporului de vechime pentru toti salariatii angajati cu contract de munca? Daca da conform carui act oficial? 2) Ce presupune contractul de mandat? Sunt obligati la contractul de mandat si membrii consiliului de administratie sau doar persoanele cu functii de conducere(directorii)? 3) Ce se intelege prin data perfectarii unui act aditional la contractul de munca? Data cu care acesta se incheie sau data cu care intra in vigoare? ex:actul se incheie in data de 28.09.2007 si intra in vigoare incepind cu 01.10.2007

Raspuns: -conform prevederilor Codului muncii (art. 156) si Contractului colectiv de munca la nivel national 2007-2010,art. 39/4,salariile se stabilesc prin negocieri individuale sau/si colective intre angajator si salariati sau reprezentanti ai acestora,iar formele de organizare a muncii si de salarizare ce urmeaza sa se aplice fiecarei activitati se stabilesc prin contractul colectiv de munca la nivel de unitate ;acordarea sporului de vechime este si ea supusa acestor reglementari;
-legea 31/1990,modificata si republicata, la art. 137^1, dispune:"Obligatiile si raspunderea administratorilor sunt reglementate de dispozitiile referitoare la mandat si de cele special prevazute în aceasta lege", în consecinta elementul de noutate al reglementarii recent adoptate este extinderea acestui tip de contract la directori (insa, director în sensul legii 441/2006, administratori sau persoane din afara Consiliului de administra?ie cu competen?e de conducere delegate de la Consiliul de Administratie) . Directorul general si/sau alti directori (daca acestia detin atributii delegate din partea Consiliului de administratie) vor încheia cu societatea un contract de administrare (management), contract încheiat nu pentru ca sunt cumulate doua atributii de administrator si de director general/director, ci pentru ca functia de director general/director implica delegarea unor atributii din partea Consiliului de administratie, care obliga la stabilirea unor raporturi caracterizate de principiul revocabilitatii. Vasazica doar directorii,iar contractul de mandat fixeaza indicatorii de performanta ce revin acestuia in perioada mandatului.
-contractul individual de munca se încheie în mod valabil de la data realizarii acordului de vointa al partilor;aceasta este si soarta actelor aditionale care sunt accesorii; dar conform art.2/2 lit. a) din Legea 130/1999 privind protectia unor persoane incadrate in munca : "Angajatorii sunt obligati sa depuna la inspectoratele teritoriale de munca la care se pastreaza si se completeaza carnetele de munca ale salariatilor:a) actele privind executarea, suspendarea, modificarea si încetarea contractelor individuale de munca, în termen de 5 zile de la perfectarea acestora;(acord de vointa realizat in 01.10.2007,deci se intocmeste in 01.10.2007 si se depune pentru inregistrare cel tarziu in 06.10.2007); (POP OPREA ALEXANDRU - consilier juridic)
18.10.2007; NICOLAE MARIAN, BUCURESTI, SPECIALIST SSM
Intrebare: CE SE INTAMPLA DACA ULTIMUL ANGAJATOR MI-A PIERDUT CARTEA DE MUNCA ? MENTIONEZ CA AM 41 DE ANI SI LUCREZ DIN 1984.
20.10.2007; DRAGOMIR ROXANA, BANCPOST, ECONOMIST
Intrebare: Care este intreaga procedura in cazul pierderii carnetului de munca? (ma refer la toti pasii care trebuie sa ii parcurg pana la eliberarea duplicatului)

Raspuns: Regimul juridic al carnetul de munca este definit de Decret 92/1976, conform caruia ,in caz de furt, pierdere sau distrugere , se va elibera celui in cauza un carnet de munca duplicat, de catre ultima unitate la care acesta a lucrat sau lucreaza. Daca ultima unitate a fost supusa reorganizarii, duplicatul se va elibera de catre unitatea care detine scriptele unitatii reorganizate. Eliberarea duplicatului in caz de furt sau pierdere a carnetului de munca, se face numai dupa publicarea pierderii acestuia in Buletinul Oficial al Republicii Socialiste Romania. Pentru sectorul privat, baza de date a INSPECTORATULUI TERITORIAL DE MUNCA la care apartine teritorial unitatea la care ati lucrat/lucrati , poate fi de folos pentru identificarea seriei si nr. carnetului,care este esential in anuntul publicat in Monitor. Publicam in Monitor Oficial, cu confirmare de primire, anuntul privind pierderea. Pagina din Monitor care ne este remisa ,in copie si o adresa scrisa la fiecare unitate la care am lucrat, pentru eliberarea unei Adeverinte si prezentarea acestora la ultimul angajator pentru inscriere in duplicat , constituie ,"step by step" procedura de urmat. (POP OPREA ALEXANDRU - consilier juridic)
14.11.2007; TRANDAFIR IONELA, ASISTENT MANAGER, PREMIUM TRUCK SERVICE, BUCURESTI
Intrebare: Am fost angajata o perioada de 18 luni la osocietate am demisionat si m/am reangajat dupa o pauza de 7 zile calendaristice.as dori sa stiu daca pot beneficia de indemnizatia pentru crestere copil,avand acum 3 saptamani de sarcina. Va multumesc

Raspuns: Va incurajam in proiectul dv. având in vedere dispozitiile art. 1 din OUG 148/2005 "ART. 1 (1) Începând cu data de 1 ianuarie 2006, persoanele care, în ultimul an anterior datei naSterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului în varsta de pana la 2 ani ." Deci nu va vor afecta nici demisia, nici intreruperea de sapte zile avand in vedere ca ati avut venituri in luna, chiar daca ati facut intrerupere. Succes! (POP OPREA ALEXANDRU - consilier juridic)
16.11.2007; SATMAR ION, ADMINISTRATOR, EUROTRANSAT SRL, BISTRITA
Intrebare: ASOCIATUL UNIC POATE AVEA CALITATEA DE SALARIAT CONFORM ORDONANTEI 82/2007.AS VREA SA STIU DACA POT SA MA ANGAJEZ LA FIRMA IN CALITATE DE ADMINISTRATOR ?

Raspuns: Referitor la solicitarea dumneavoastra din data de 19.11.2007, înregistrata la registratura Inspectoratului Teritorial de Munca Bistrita-Nasaud sub nr.6253/19.11.2007, prin care ne solicitati informatii referitoare la calitatea de salariat al asociatului unic al unei societati comerciale cu raspundere limitata, va comunicam ca alin.(3) al art. 196ˆ1 al Legii nr. 31/1990 modificata si completata, a fost modificat de pct. 44 al art.I din O.U.G. nr. 82/2007, publicat? în M.Of. nr.446/29.06.2007, astfel: " ASOCIATUL UNIC POATE AVEA CALITATEA DE SALARIAT AL SOCIETATII CU RASPUNDERE LIMITATA AL CARUI ASOCIAT UNIC ESTE." (PASCU OANA - inspector de munca)
25.11.2007; FLOREA ADRIANA, OPERATOR, LEONI WIRING SYSTEM, BISTRITA
Intrebare: Cum trebuie completata o adeverinta cu vechimea in munca, daca unitatea in care am lucrat si-a schimbat denumirea.Am carte de munca duplicat, am adeverinta cu vechimea, dar nu mi se poate opera in cartea de munca .

Raspuns: La solicitarea dvs. va facem cunoscut faptul ca pentru reconstituirea vechimii in munca veti solicita scris, la toate unitatile unde ati fost angajata, adeverinta de reconstituirea perioadei lucrate,impreuna cu copia anuntului la Monitor Oficial privind pierderea/deteriorarea carnetului de munca. In mod normal, aceasta cuprinde si modificarile privind persoana juridica( nume, forma juridica etc.). Mai mult ,ea ar trebui sa aibA si viza Inspectoratului Teritorial de Munca unde era inregistrata firma. Prezentati actele angajatorului actual,acesta având obligatia de a va solutiona cererea. (POP OPREA ALEXANDRU - consilier juridic)
10.12.2007; MARCU ALINA, CONTABIL AUTORIZAT,BECLEAN
Intrebare: Care sunt conditiile pentru eliberarea autorizatiei pentru detinerea substantelor si produselor toxice?

Raspuns: Referitor la intrebarea dvs. inregistrata sub nr. 6677/10.12.2007, va facem cunoscut faptul ca potrivit Legii 360/2003 modificata si completata cu Legea 263/2005 , nu se mai acorda autorizatii pentru detinerea substantelor si produselor toxice. Entitatile detinatoare si/sau utilizatoare de astfel de substante au obligatia de a intocmi Fisa tehnica de securitate si a o transmite la compartimentul ITM BN de evaluarea a riscurilor, in conditiile si termenele stabilite de normele de aplicare a Legii 319/2006 privind securitatea si sanatatea in munca. Altfel riscati o sanctiune contraventionala. (POP OPREA ALEXANDRU - consilier juridic)
13.12.2007; VLAD SPERANTA, CONTABIL, GRUP SCOLAR "RADU PETRESCU", PRUNDU BARGAULUI
Intrebare: 1. Persomalul din invatamant care lucreaza mai mult de 75% din program in fata ecranului beneficiaza de spor de ecran, daca da ce demersuri trbuie facute?
2. Pentru angajatorii care nu angajat 4% din salariati, persoane cu handicap, trebuie sa plateasca o cotizatie pt acestia?
2.1 formula urmatoare este corecta? (nr. sal.*4%)*( sal minim ec( 390)*50%)
2.2 se plateste lunar pana la 25 ale lunii urmatoare, se evidentiaza intr-o declaratie?


Raspuns: Cadrul juridic normativ privind chestiunea ridicata de dvs. in adresa inregistrata la noi sub nr. 6819/14.12.2006 face obiectul HG 1028/09.08.2006 privind cerin?ele minime de securitate ?i s?n?tate în munca referitoare la utilizarea echipamentelor cu ecran de vizualizare si Legii 319/2006. Conform contractului colectiv de munca pe ramura, respectiv in sarcina partilor este de a negocia si aceste sporuri, cu respectarea prevederilor actelor normative susmentionate. Cat priveste aplicarea prevederilor art. 77 din LEGE nr. 448 din 6 decembrie 2006 (*actualizata*) privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap (actualizata pana la data de 20 octombrie 2007*),daca faceti obiectul prevederii alin. 2 "Autoritatile si institutiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care au cel putin 50 de angajati, au obligatia de a angaja persoane cu handicap intr-un procent de cel putin 4% din numarul total de angajati", aveti alternative: a) sa plateasca lunar catre bugetul de stat o suma reprezentand 50% din salariul de baza minim brut pe tara inmultit cu numarul de locuri de munca in care nu au angajat persoane cu handicap; b) sa achizitioneze produse sau servicii de la unitati protejate autorizate, pe baza de parteneriat, in suma echivalenta cu suma datorata la bugetul de stat in conditiile prevazute la lit. a). Succes! (POP OPREA ALEXANDRU - consilier juridic)
03.01.2008; ZAGRAI GAVRIL, MUNCITOR, SC DAN STEEL GROUP SA,BECLEAN
Intrebare: As dori sa stiu daca sunt in evidenta ITM!?

Raspuns: Ca urmare a intrebarii dvs. prin care solicitati date despre calitatea de angajat la S.C. DAN STEEL S.A Beclean, va comunicam ca figurati în baza de date a institutiei noastre ca angajat, în sensul Legii nr.130/1999 republicata, la S.C. DAN STEEL S.A. Beclean, din data de 08.09.2005, în baza contractului individual de munca nr.107561/2005. (PASCU OANA - sef serviciu)